Guaj Boya ve Suluboya Boya ve Akrilik Boya Nedir? – Farkları Nedir?
Guaj Boya
Birçok ressam farklı ortamlara karşılaşmış olsa da, sulu boya ve akrilik boyalar arasındaki farkları hep merak edilir. Lakin çok az kişi bilir. Guaj genellikle yapıştırıcı, pigment ve aynı bağlayıcı ,dolgu,dahil aynı bileşenlerden yapılır, önemli fark guajın kapatıcı bir yüzeye sahipken yani boyadığınız zaman daha kapatıcı örneğin açık tonda bir nesne yada fırça izi çizdiniz, sulu boyada aynı görüntünün üzerinden geçerken alttaki görüntü yine gözükür. Oysa guaj ile yaptığınız zaman alttaki görüntü gözükmez. Yani guajın pigmentleri daha yoğun ve yapıştırıcısı olduğu için alttaki görüntüyü kapatır. Oysa sulu boyanın şeffaftır. Yani şöyle anlatayım anlaşılması için sulu boya ayran,guaj yoğurt Öte yandan, akrilik boya pigment ve akrilik bir ortam, bir petrol ürünü ( plastik gibi ) bağlayıcı ile yapılır.
Ortak noktalardan birisi, suluboya ve guaj, su bazlı boyalardır ve su bazlı bir medyaya sahiptir. Su bazlı bir ortam, boyanın suda çözünür olduğu gibi ıslandığında su ile temizlenebileceği anlamına gelir. Akrilik, guaj ve sulu boyaların tümü suda çözünürken, güzel bir başyapıt yaratmak için farklı şekilde uygulanırlar .Yani suyun oranı boyanın tonunu kapatıcılığını etkiler. Az su daha yoğun çok su daha şeffaf.
Suluboya ve guaj ikisi de su bazlı olsa da !!! Kıvamları farklıdır. Geleneksel guaj boyalar, suluboya boyalardan daha büyük, kireçli tanelere ve daha yüksek pigment kalitesine sahiptir ve bu da onları daha çok opak bir suluboya gibi yapar. Bu, guajı kuruduğunda matlaştırır ve yumurta karışımına benzer mat bir yüzey bırakır. Pigmentlerin ezilmesiyle elde edilen karışım boyası, poster boyası olarak da bilinir ve içinde zararlı toksin olmaması ve ucuz olması nedeniyle okullarda yaygın olarak kullanılır.
Guaj Akrilik
Ayrıca guajın ışık haslığı daha azdır, yani zamanla solmaya karşı akrilikten daha az dirençlidir. Dahası, bazı sanatçılar, esas olarak sanat eserlerindeki hataları gizlemek için Titanyum White yerine beyaz bir guaj boya kullanırlar. Bunu bende kullanıyorum. Âmâ sadece hatalar için değil tabi bazen güzel bir kar havası ya da karlı bir dağ içinde kullanılırım.
Her kişinin kendine özgü bir boyama stili olsa da, sonraki katları uygulamadan önce ilk kat guajın kurumasını beklemek önerilir. Ama bazı çizimlerde de tam tersi beklemeden geçiş boyaları yapılmalıdır. Örneğin batan güneşte bulut tonları ben kurumadan harmanlıyorum sert geçişler olmasın sert konturları sevmediğim için yumuşak geçişle kurumadan bütünlük sağlamaya çalışıyorum.
Guaj Suluboya
Guaj, sulu boyadan daha hızlı kurur ve mat bitişi ve apaklığı nedeniyle ressamlar tarafından yaygın olarak kullanılır. Ek olarak, Yağlı boyada! ! ! Üst katmanlarda guaj boya kullanılırım. Guaj boyalarınızın ömrünü uzatmak içinde klasik vernik yeterlidir.
Yine merak edilen en önemli konu :) Guaj ve suluboyada aynı fırça kullanılabilir.
Akrilik boyada karakalem, sulu boya,soft pastel, kuru boya gibi sevdiğim tekniklerden biridir. Daha önce sulu boya kursun dada çok destek aldık akrilikten. Hatta bazen karakalemde de kullandım özellikle aşırı beyaz kullanma gereği olan yerlerde.1940'lı yıllarda geliştirildiğinden beri milyonlarca sanatçının tercihi haline geldi ve bu hiç de şaşırtıcı bir durum değil. Akrilikler, hem kolay temizlenme hemde su ile çözülmesi harika bir olay. Çoğu yüzeyde işe yarayan (KAĞIT, TUVAL,CANVAS ,CAM,AHŞAP)boya için en iyi yağlı boyaları (kremsi doku, opaklık, düzgün bir şekilde harmanlama yeteneği, canlı renkler) en iyi sulu boyalarla (hızlı kuruyan, suda çözünür, kolay temizlenebilir) birleştirir. Bu inanılmaz ortamı kavramanıza yardımcı olmak için 36 favori tekniğimi topladım. Akrilik içim 60 lı set iyi bir seçim olacaktır renk skalası harika. Ben kaliteli boya ile başlamanızı öneririm sonuç sizi tatmin edecektir. . Tüm bu teknikleri denedikten sonra, onları kendi sanatınızda denemek isteyeceğinizi biliyorum ve bu set (60 lı ) size ihtiyacınız olan tüm renkleri verecektir.
Akrilikler Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Akriliklerle çalışırken düz,yuvarlak sentetik fırçaları tercih ederim. Boyayı iyi tutarlar ve karıştırmak ve pürüzsüz vuruşlar yapmak için yeterince esnektirler. Küçük detaylar için yuvarlak fırçalar, özel efektler yapmak ve geniş alanları doldurmak için sert kıllı fırçalar kullanıyorum.
Aşağıda önemli fırça akrilik su karışım tuval anatomisini dikkatlice okuyun.
36 Akrilik Tekniği
1. Kuru tuval üzerine ıslak fırça
Fırçayı yeterince ıslatın nemli gibi ve topaklardan arınmış homojen bir sıvı olana kadar boyayı palet üzerindeki suyla karıştırmak için kullanın. Bundan sonra, yüzeye eşit bir tabaka uygulayın.
2. Islak tuval üzerine ıslak fırça
Önce tuvale temiz su uygulayın ! sulu boyada yaptığımız gibi hani geniş alanlarda uyguladığımız . Boyayı suyla inceltin ve ıslak fırça ile ıslak tuvale uygulayın.
3. Kuru fırça
Kuru bir fırça kullanarak önemli miktarda boya alın ve tuvale uygulayın. (Kalın katlar kullanmayı seviyorum. Akrilik bunun için harika çalışıyor!) bazen çok az su desteği alınabilir.
4. İnce boya
Boyayı palet üzerinde suyla birleştirin. İnceltilmiş boyayı tuvale uygulayın. Fırçayı yıkayın ve ardından temiz ıslak fırçayı boyasız olarak boyalı yüzeyin kenarlarına doğru hareket ettirin. Bunu birkaç kez yapın. Hızlı çalışmak önemlidir çünkü ince akrilik katlar çok hızlı emilir ve kurur.
5. Gradyan kabartması
Bu örnekte de grade (aşama katman) oluşturmak için üç renk kullanılmış, ancak istediğiniz kadar renk kullanabilirsiniz; tek renk bile işe yarayacaktır. Onları paletime sıktım, sonra düz bir fırça kullandım (bunun için bir filbert fırçası da işe yarar) ve boyayı birbirine yakın konumlandırılması gereken küçük vuruşlarla tuval üzerine tekrar tekrar uyguladım. Bu teknik, gerçek bir rahatlama için dokuyu oluşturmak için çok fazla boya gerektirir.
6. Diş fırçası sıçraması
Bu tekniği kullandığımda, çalışma yüzeyimi her zaman bir plastik levha ile kaplarım çünkü dağınık olabilir. Sonra akrilikleri bir palete dökün (bir veya birkaç renk kullanabilirsiniz). Ardından, eski bir diş fırçasını alın, biraz boya alın, ardından tırnağınızla kılları geri çekin, bu da tuvale sıçrayacaktır. Daha fazla veya daha az boya kullanarak, tırnağınızla kılların üzerine az veya çok kuvvet uygulayarak veya diş fırçası ile tuval arasındaki mesafeyi ayarlayarak farklı boyutlarda sıçramalar ve sıçramalar yapabilirsiniz.
7. Kuru sünger
Palete biraz boya sıkın. İçine kuru bir köpük kauçuk süngeri batırın ve süngeri tuvale bastırın, ardından hızlıca çıkarın. Bunu tekrar tekrar yapın. Ortaya çıkan dokunun görünümü, boya miktarına ve süngere uygulanan kuvvete bağlıdır. En iyi sonuçlar için, istediğiniz görünümü elde edene kadar önce palet üzerinde pratik yapın.
8. Islak sünger
Süngeri ıslatın, boyaya batırın ve süngerin üzerindeki suyu boyayla iyice kaynaştırmak için iyice karıştırın. Hafif bir el kullanarak ve süngeri tuval üzerine çok fazla bastırmadan ıslak boyayı uygulayın.
9. Kaba sünger
Kuru ve sert bir süngerle biraz boyayı kaldırın ve ardından tekrar tekrar hareket ettirerek tuvale bastırın. Ortaya çıkan doku, uygulanan basınca ve kullanılan boya miktarına bağlıdır.
10. Palet bıçağı
Bir fırçanın yanı sıra diğer araçlarla resim yapmayı denemek eğlencelidir. Bu durumda, palet bıçağımı ( spatula)paletten biraz boya almak için kullandım ve farklı açılar kullanarak tuvale aktardım. Dokuyu korumanın püf noktası, bıçağa çok fazla baskı uygulamamaktır.
11. Renk Karıştırma
Tuval üzerine iki rengi birbirine yakın bastırın. Üçüncü bir renk oluşana kadar dairesel hareketlerle karıştırın.
12. Renk Gradyanları
Bir palete iki renk sıkın; Burada kırmızı ve sarı kullandım. Tuval üzerine kuru bir fırça ile üstte sarı, altta kırmızı bir çizgi çizdim. Ardından fırçayı yıkadım. Sonra biraz sarı boya aldım ve bu süreçte renkleri yavaş yavaş karıştırarak sarı çizgiden kırmızı çizgiye taşıdım. Hızlı kuruduğu için renkleri hızlıca karıştırdım.
13. Kuru Fırça Katmanlama
Bu tekniği yapmak için, bol miktarda toplayıp, kabarık bir doku oluşturacak şekilde uygulayarak tuvale mavi boyayı kalın bir şekilde uyguladım. Daha sonra tamamen kurumasını bekledim. Sonra bir kıl fırça ve biraz beyaz alıp mavinin üstüne hafif dokunuşlarla boyadım. Beyaz kuruyunca altın kullanarak işlemi tekrarladım.
14. Tuval üzerine karıştırın
Tüplerinden üç rengi doğrudan tuval üzerine sıkın. Kuru bir fırça kullanarak karıştırın, ancak tamamen birleştirmeyin. Bunun yerine, boyaların dokularına ve farklı renkteki çizgilere dokunmadan bırakın.