Mandala Sanatı

Mandala nedir?

Mandala, genellikle dairesel olan istisna olarak farklı şekillerde de olabilen karmaşık(düzenli karmaşık) bir soyut tasarımdır. Aslında "mandala", "daire" anlamına gelen Sanskritçe bir kelimedir. Mandalalar genellikle bir dizi sembol, şekil ve formun ortaya çıktığı tanımlanabilir bir merkez noktasına sahiptir. Genelde orta kısımda olabildiği gibi bazen farklı noktalarda da merkez noktası verilebilir.

Mandalalar hem geometrik hem de organik formlar içerebilir. Ayrıca, onu yaratan kişi için anlam taşıyan tanınabilir görüntüler de içerebilirler. Bu konuda aslında kısıtlama yoktur. Özünde mandalalar, iç dünyalarımız ile dış gerçeklik arasındaki bağlantıyı temsil eder. Bu sebeple herkesin duygu ve bakış açısı farklı olabilir. Güzel olan özelliği de budur. Kendi mandalılarınızı tasarlamak hem ilham verici hem de tedavi edici olabilir. Ruhu dinlendirici özelliği vardır.

Kendi mandalanızı yarattığınız zaman, bunu ruhunuzun bir yankısı olarak düşünün. Bir mandala çizmek ve renklendirmek, kendi içinize baktığınız ve mevcut zihin durumunuzdan kendiniz, sevdiğiniz biri için en derinden arzu ettiğiniz dileklere kadar her şeyi temsil edecek şekilleri, renkleri ve desenleri bulduğunuz, oldukça zenginleştirici bir kişisel deneyim olabilir. Bu vesileyle başka insanlara da ilham verici olursunuz.
Ulaşmak istediğiniz bir ruh halini simgelemek için bir mandala tasarlayabilirsiniz. Mandalalar, meditasyon ve kişisel farkındalığı artırmak için harika araçlardır. Dünya’daki birçok farklı kültür, manevi uygulamalarında mandalaları kullanır. Darısı başımıza :;)

Kendi mandallarınızı tasarlamanın en iyi yanı, benlik duygunuzu ve gerçeklik görüşünüzü ifade ettiğini hissettiğiniz şekil ve renkleri seçme özgürlüğüne sahip olmanızdır. Mandalanız sizindir ve size özgü bir mandala çizimi yaratmak için yaratıcılığınızı kullanma özgürlüğüne sahipsiniz. Renkleri seçmek ise tamamen sizin o anki duygularınızın yansımasıdır. Mandala çizmenin temel adımlarını öğrendikten sonra, artık her yeni mandala çizdiğinizde yeni tasarımlar ve yeni renkler deneyebilirsiniz.

Mandala çizmenin ilk adımı, kağıdınızı kare şeklinde ölçmektir . Kare istediğiniz kadar büyük veya küçük olabilir. Kare ne kadar büyük olursa, çok fazla ayrıntı ve renk koymak için o kadar fazla alana sahip olursunuz. Aşağıda Karemi 20 x 20 cm yaptım. Bunu 35 x 35 te yada daha büyükte yapabilirim. Ama unutmayın büyüdükçe boyama zamanı ve karmaşıklık artacaktır. Kişiye özel bir ebat çizmiyorsak 20 x 20 ideal bir ölçü bana göre.

Ardından, aşağıda gösterildiği gibi  karenin tam ortasına bir nokta çizmek için cetvelinizi ve kurşun kalemi kullanın .Örneğin 20 cm uzunluk ise tak orta 10 cm mesafededir.karanin dış çizgilerine uzaklığı.

Resim

 

Mandala'ya Başlamak

Mandala çizmenin bir sonraki adımı, bu noktanın etrafına bir dizi daire çizmektir . Noktayı karenizin ortasına çizdikten sonra, daire çizmenin kolay bir yolu pusula kullanmaktır. Pusulanız yoksa endişelenmeyin - aşağıdaki adımları izlerseniz daire çizmek kolaydır:

Resim

Cetvelinizi kullanarak orta noktadan 1/2" (veya daha fazla veya daha az - tercihinize bağlı olarak) ölçün. Orta noktanın yukarısına, altına, soluna ve sağına 1/2" işaretleyin. Yukarıda verilen.

Resim

Ardından, orta noktadan başka bir mesafe ölçün. Orta noktadan 1.5" seçtim. Daha önce olduğu gibi aynı işlemi kullanarak, orta noktanın üstünde, altında, solunda ve sağında bu aynı mesafeyi işaretleyin. Bu noktalardan istediğiniz kadar sıra yapmaya devam edebilirsiniz . Yukarıda gördüğünüz gibi 3 sıra nokta yapmayı seçtim.Önemli olan, yaptığınız noktaların hepsinin merkez noktadan eşit uzaklıkta olduğundan emin olmaktır. 

Resim

Noktalarınızı çizdiğinize göre, şimdi onları birleştirme zamanı . Yukarı ve aşağı giden noktaları birleştiren düz bir dikey çizgi ve bir tarafa giden noktaları birleştiren düz bir yatay çizgi çizin. Mandala çizmeye ilişkin bu adımın bir örneği için yukarıya bakın.

Resim

Adım adım bir mandala çizimi

Ardından, ilk nokta dizinizle merkezden aynı mesafelerde başka bir dizi nokta çizin . Yukarıdaki örneğe bakın. Sarı oklar, yeni nokta sırasının nerede bulunacağını gösterir. Onları dik çizgilere 45 derecelik bir açıyla yapmaya çalışın. Büyük bir x şekli yaparak dört sıra nokta çizin. Yukarıdaki örneğe bakın.

Resim

Mandala planlamak için noktaları ve çizgileri kullanma

Ardından, az önce yaptığınız noktaları birleştirmek için cetvelinizi kullanın . Şimdi resminiz yukarıdaki resim gibi görünmelidir. 

Resim

Mandala planlaması,şimdi noktaları daireler halinde birleştirmek isteyeceksiniz . Bunu yapmak için, bir noktadan başlayın ve bir sonraki noktaya eğri bir çizgi çizin, vb.
Çevreleri "mükemmel" hale getirme konusunda endişelenmeyin. Burada mükemmellik için endişelenmiyoruz! Noktadan noktaya giderek, her seferinde bir adım atın.Hepsi bu.
Hata yaparsan sorun yok. Yukarıdaki örnekte, en dıştaki çemberde ilk seferinde hata yaptığım 2 örneği görebilirsiniz.

  • Mandala çizmeyi ilk kez öğreniyorsanız, rahat olun ikinci çalışma bundan iyi olacak 3. çalışmada 2. Den daha iyi olacaktır.
  • Tecrübe arttıkça işiniz kolay olacaktır.
  • Herhangi bir hatayı kolayca silebilmeniz bastırmadan taslak çıkarın.Yumuşak kalemlerle ile b ve hb gibi. 

İpucu: Kendi dairesel ızgaranızı çizmek için zaman ayırmak istemiyorsanız, kendi kutup grafiği kağıdınızı indirebilir veya yazıcıdan  yazdırabilirsiniz . Bu, eskiz yapmak için harikadır, ancak bitmiş bir parça oluşturmak için bu grafik kağıdını kullanırsanız, mandalanızın altında hala o küçük mavi çizgiler olacağını unutmayın. Kendi ızgaranızı çizdiğinizde çizgileri silebilirsiniz! Bir de iyi bir yazıcı ile yani üst seviye epson l serisi gibi v.s.örneğin 200 gr bir kağıda bu ölçme ile zaman kaybetmek istemiyorsanız direkt çıktı alıp ilerleyebilirsiniz .

Resim

Merkezde bir mandala başlatmak

Artık mandalanızın ana hatlarını çizdiğinize göre, mandalanızda tasarımlar çizmeye başlayabilirsiniz!
 

Resim

 

Bir kurşun kalem, renkli kurşun kalemler, mürekkep, boya kalemi veya ne seçerseniz onu kullanabilirsiniz.

Tasarımımda çizmek için iki farklı renkte renkli kurşun kalem kullanmayı tercih ettim.

Merkezden başlayabilir veya bazı işaretler yapmak için ilham aldığınız herhangi bir yerden başlayabilirsiniz.

Art is Fun'da mandala çizmeyi öğrenin
Çizdiğiniz çizgileri ve daireleri kılavuz olarak kullanarak daire, üçgen, yağmur damlası, döngü gibi şekiller çizebilirsiniz .

Burada önemli olan deseninizi tekrar etmenizdir . Örneğin, çizgilerden birinin üzerine bir daire çizerseniz, diğer çizgilerde de aynı noktaya çizdiğinizden emin olun.

Bu, bir mandala yaratmada kilit bir unsur olan tekrarı yaratır.

 

Resim
 

Thaneeya ile mandala yapmak


Gittikçe daha fazla tasarım çizdikçe, mandalanız daha karmaşık görünmeye başlayacak.

Anahtar, yavaş yavaş almak , her seferinde bir şekil çizmek ve tüm daireyi dolaşmak, o şekli doğru yerde çizmek.

Daha sonra dairenin etrafına aynı şekilde başka şekiller çizerek bu şekli inşa edersiniz.

 

Resim

 

Mandala Sürüyor

Mandala, çizilmiş tüm tasarımlarla böyle görünüyor. Oldukça havalı!

Mandalanızı bu şekilde bırakabilir veya renklendirmeyi seçebilirsiniz .

Mandalamı suluboya ile renklendirmeye karar verdim... 

Resim

Mandala nasıl boyanır?

işte! İşte bitmiş mandala,Suluboya kullanarak tasarımda yumuşak, içe dönük ve canlandırıcı renkler kullanarak renklendirdim.
Artık mandala çizmeyi biliyorsunuz!